Pe arsita asta si cu toate scandalurile din jurul tau merita sa te inchizi undeva cu o carte buna si sa te pierzi in tabloul pe care ti-l picteaza in cap. Intrucat sunt un basist nenorocit si-un pedelist notoriu vreau sa va dau de lucru cu o carte care va va tine legati de ea si va garanta absenta voastra de la Marele Referendum ce se apropie…
Mark Bowden este un jurnalist american specializat in doua lucruri – articole sportive si carti mult prea meseriase pentru a putea fi citite fara ochelari de soare ca sa ne aparam de stralucirea lor. Cei mai multi dintre voi il pot recunoaste ca autor al celebrului roman “Black Hawk Down”, roman de a carui ecranizare s-a ocupat Ridley Scott in 2001. Daca chiar vreti sa-i vedeti geniul la lucru va sfatuiesc sa incercati “Road Work” – o colectie de articole semnate de el si publicate de-a lungul vremii in jurnale precum Philadelphia Inquirer sau Sports Illustrated.
“Guests of the Ayatollah” este povestea unui incident foarte bine cunoscut oricarui pasionat de politica externa in general si de situatia din Orientul Mijlociu in special, incident cunoscut si sub numele de “Criza ostaticilor in Iran”. Undeva prin noiembrie 1979 niste studenti iranieni dintr-o grupare numita “Muslim Students Followers of the Imam’s Line” (nu am stat sa traduc in romana) s-au hotarat ca jugul imperialist american i-a ros destul si au dat buzna in ambasada SUA din Teheran luand ostatici pe cei 52 de ocupanti ai ambasadei din acea vreme.
Ca orice actiune a musulmanilor chestia asta nu a mers chiar dupa plan. Initial studentii voiau ca ocuparea ambasadei sa fie un gest simbolic – dam buzna, facem o conferinta de presa si apoi plecam la studiile noastre. Sub presiunea strazii insa cei 52 de americani au ajuns sa fie tinuti ostatici 444 de zile, din noiembrie 1979 pana in ianuarie 1981. La prelungirea ocupatiei a contribuit si ayatollahul Ruhollah Khomeini, figura foarte importanta la acea vreme in Iran, care a aplaudat public actiunea studenteasca.
Cartea este o relatare a evenimentelor spusa din punctul de vedere al ostaticilor si bazata pe marturii individuale adunate de-a lungul vremii. Povestea fiecarui ostatic in parte se impleteste cu descrierea situatiei internationale din acel moment si a actiunilor intreprinse de SUA pentru a raspunde “actului terorist” infaptuit de catre iranieni. Aflam astfel despre cum a luat nastere celebra unitate Delta Force (a careia existenta a fost negata mult timp de catre guvernul SUA), despre cum esecul negocierilor au dus la pierderea alegerilor de catre Jimmy Carter (presedintele SUA din acea perioada) precum si despre consecintele actiunii asupra Iranului si asupra relatiilor sale cu SUA. Asa cum ne-a obisnuit din Black Hawk Down Bowden rezerva ultimele capitole ale cartii unei analize a situatiei actuale din Iran in lumina evenimentelor de acum mai bine de 30 de ani (fun fact: Mahmoud Ahmadinejad, actualul presedinte al Iranului, a facut parte din grupul de studenti care au luat cu asalt ambasada. Acest fapt este puternic negat acum de catre administratia Iraniana). Avem ocazia sa aflam despre figuri istorice importante din lumea iraniana, cum ar fi Ruhollah Khomeini, nenea serios cu barba care a pus pazele statului fundamentalist islamic care este Iranul de azi sau ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului de azi.
…si-acum ca v-am starnit un pic interesul puneti mana si cititi cate ceva si despre trecut, pentru ca probabil ca va ajuta sa intelegeti mai bine prezentul.
Nu stiu daca Mark Bowden a fost tradus pana acum in romana. Eu am cumparat cartile lui de pe Amazon, iar urmatoarea pe lista va fi sigur “The story of the first digial war”.