…si uite asa te-ai pomenit in toiul unei discutii din care vei iesi foarte prost, si asta pentru ca nici macar nu stii cine a unit prima oara principatele romane sau cine a fost primul rege al romanilor. Chestiile astea se numesc “cultura generala” si trebuie sa le stii din doua motive: 1) pentru ca e istoria tarii tale si te faci de cacat in fata oricarui om care te intreaba; 2) pentru ca a nu avea cultura generala inseamna a fi prost, si nimic nu e mai trist pe lume decat sa fii un om prost, adica un d-ala cu care nu ai alte subiecte de discutie in afara de FRF si Antena 3.
Incepem seria de culturalizare generala cu ceva foarte simplu: istoria romanilor. De curand am citit o carte care mi-a pus in ordine cunostintele mele in materie, asa ca m-am gandit sa organizez o scurta trecere in revista a istoriei romanilor, fara prea multe complicatii. Consider ca este foarte important sa stii macar numele “mari” din istoria romana precum si secolele cand s-au intamplat niste evenimente majore.
Secolul al XIV-lea (adica pe la 1300) – se nasc Tara Romaneasca si Moldova
In acest secol apare prima mentiune a “Valahiei” sub conducerea lui Basarab Voievod (a.k.a. Basarab I ). Mare atentie, asta nu este aceeasi persoana cu Matei Basarab. Pe la 1330 acest Basarab il bate mar pe Carol Robert de Anjou in celebra batalie “de la Posada”. Mare atentie, aceasta “Posada” de atunci nu este localitatea unde stai tu la coada in timp ce te duci spre Poiana Brasov.
Tot in acest secol apare si prima mentiune a Moldovei, sub conducerea unui Dragos Voda, ai carui descendenti au fost dati la o parte in stilul Evului Mediu de familia unui anume Bogdan Voda.
Tot in secolul XIV apar prin partile noastre otomanii (pana atunci ne-am distrat cu popoarele migratoare si cu ungurii). Acestor otomani le tine piept nimeni altul decat Sergiu Nicolaescu, interpretat la acea vreme de Mircea cel Batran. Acesta a fost primul domnitor care a anexat Tarii Romanesti regiunea Dobrogei.
Mircea cel Batran le-a dat-o rau pe coaja otomanilor la Rovine si, intocmai cum povesteste filmul, a fost chemat de francezi sa-i ajute pe cruciati impotriva turcilor. Toate ar fi fost bune si frumoase daca francezii l-ar fi ascultat, dar ei doar i-au multumit pentru sfat si au facut dupa cum i-a taiat capul. Rezulatul? Mii si mii de cavaleri ucisi pentru ca n-au ascultat de “fratili lor” de la rasarit.
Secolul al XV-lea (adica pe la 1400) – Valahul incepe sa dea tepe
In Tara Romaneasca il avem pe Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, ucis la comanda expresa a lui Iancu de Hunedoara, care se temea ca Vlad incepe sa se apropie cam mult de turci (i se spunea Dracul pentru ca era cavaler al ordinului Dragonului). Fiul lui Vlad Dracul este nimeni altul decat primul tepar al istoriei, Vlad Tepes. Acest “domnitor bun si drept” a fost un om de o cruzime rar inchipuita, care lasa in urma lui paduri intregi de oameni trasi in teapa. Boierii (care tot timpul au fost la putere in tarile romane) il dau jos de pe tron, doar ca sa fie repus la loc de catre Matei Corvinul (imediat invatam si despre el). La cateva luni de la reinstaurare a fost ucis prin complot boieresc (pentru ca probabil Tepes obisnuia sa faca glume un pic cam sinistre cu cei care il tradasera cu cativa ani inainte).
In secolul al XV-lea (adica de la 1400 incolo, daca ati pierdut sirul) in Moldova se instaleaza confortabil Alexandru cel Bun (32 de ani de domnie). Trebuie sa retinem doar ca a fost vasal al regelui Poloniei (mai simplu spus – un fel de supus). Urmatoarea figura marcanta dupa el este (ta-daaah!) Stefan cel Mare, care in 47 de ani a facut mai multa valva si copii decat orice figura istorica romaneasca. Stefan s-a batut cu toti care incercau sa supuna Moldova, de la turbane pana la leși (adica polonezi, notati acolo).
In Transilvania il avem pe Iancu de Hunedoara, care, pe langa faptul ca a caftit si el ceva turbane, a incercat un lucru nemaivazut: s-a gandit el sa reuneasca cele doua religii (catolica si ortodoxa), separate in urma schismei din sec. al XI-lea. Populatia insa a fost peste masura de idignata, pretinzand ca mai bine se lasa violati intens de turci decat sa se supuna papei (trageti voi niste concluzii de aici…), asa ca crestinatatea rateaza sansa de a da una sub centura semilunei. Fiul lui Iancu de Hunedoara este Matei Corvinul, mare caracter si el, cu a carui statuie va puteti poza in Cluj.
Secolul al XVI-lea (adica de la 1500 incolo) – Scandaluri interne, turci si alti intrusi
Spre ghinionul nostru in sec. al XVI-lea otomanii ajung la apogeul puterii lor, iar romanii la apogeul certurilor. Domniile din tarile romane au fost marcate de certuri interne, lovituri pe la spate si tradari josnicaloase.
In Moldova trebuie sa-i retinem pe Petru Rares si Alexandru Lapusneanu. Tara Romaneasca se descurca cu Neagoe Basarab si Petru Cercel, iar pe final de secol apare si Mihai Viteazul, fost ban al Craiovei (una dintre cele mai mari functii in stat la acea vreme), care a batut la turci ca la fasole. Transilvania este deja mai mult a ungurilor asa ca nu mai merita sa o bagam in seama momentan.
Secolul al XVII-lea ( …ati inteles algoritmul, nu?) – Marea unire, urmata de alte certuri si frecusuri…
Eh, si iata ca vine si 1600, anul in care Amza Pellea, cunoscut in istorie si ca Mihai Viteazul aduna pentru prima oara sub acelasi steag toate provinciile romane – Tara Romaneasca, Moldova si Ardealul. Acum fiti foarte atenti: aceasta unire NU include Dobrogea (care era pasalac turcesc), o bucata de Banatul, Crisana si sudul Basarabiei.
Toata minunea asta tine 11 luni, pentru ca, in afara de Mihai Viteazul, nimeni nu prea voia aceasta unire: polonezii isi voiau Moldova inapoi, ungurii si-au vrut Ardealul, iar in Tara Romaneasca poporul nu era foarte fericit cu noul domn. Mihai Viteazul este ucis din ordinul lui Gheorghe Basta (un general albanez) cel mai probabil din cauza ca ungurii l-au considerat cam ambitios pentru vremurile lui.
Pe langa Mihai Viteazul trebuie sa-i mai tinem minte pe Matei Basarab (care nu e Basarab I, da?) in Tara Romaneasca si pe Vasile Lupu in Moldova (asta din urma era de origine albaneza). Acesti indivizi s-au tot inghiontit de-a lungul istoriei, spre dezavantajul tarilor romane.
Finalul secolului in Tara Romaneasca ne prinde in compania lui Constantin Brancoveanu, care va ramane fara cap in episodul urmator.
Next… on “Mic ghid al istoriei romanilor”
Constantin Brancoveanu da cu tifla islamului si se declara BFF cu crestinismul; Dimitrie Cantemir primeste un sut pe la spate de la proprii boieri; in Fanar se vand cupoane de reduceri pentru tronul tarilor romane. Nu ratati!
Ca sa citez din clasici (mama, zilele trecute): “Spune-i lu’ frac’tu sa-i mai invete si istorie, nu numai sa gateasca!”
Lol wut?