Cracovia este un oraş… frumos. Ăsta este primul lucru care-mi vine in minte atunci când mă gândesc la el – un oraş frumos, de provincie. Este frumos în primul rând pentru că este relaxant. Cu toate ca e plin de turişti veniţi din toate colţurile lumii, totuşi ei fac parte din farmecul oraşului. Este orașul în care ne-am simțit cel mai bine în concediul ăsta. Este ce ar fi putut fi Clujul (sau Sibiul) dacă nu era in România…
Peste tot lumea este calmă şi fără griji, toate terasele sunt populate de oameni “pă chill”, tineri se plimbă pe biciclete prin centrul vechi. Nimeni nu se grabeşte, nimeni nu face gălăgie şi, mai ales, nu se aude niciun claxon. Centrul vechi un loc spațios, plin cu terase şi tarabe cu suveniruri. La tot pasul găseşti locuri unde se vinde chihlimbar (aparent asta este mândria Poloniei), magazine de haine scumpe lângă tarabe cu kepab şi tineri plimbându-se sau în fugă spre cine ştie ce atracţii.
Cracovia este un oraş cu străzi mici. Nu veţi vedea aici bulevarde largi sau artere suspendate. Cu toate astea toate maşinile stau cuminţi la coadă şi respecta banda de tramvai. Nimeni nu depăşeşte coloana să se aşeze primul la semafor şi nimeni nu claxoneaza nerabdator la trecerea de pietoni. Probabil că toţi au înţeles ce înseamnă traficul atunci cand au ales sa plece dimineaţa cu maşina de acasă.
Orice amator de istorie se va găsi in raiul său aici. Are de vizitat cartierul evreiesc, ghetoul din Cracovia, fabrica celebrului Oskar Schindler care acum este amenajată într-un muzeu excepţional dedicat Holocaustului in Cracovia (17 zloty intrarea), castelul Wavel şi centrul vechi. Vă provoc să căutaţi şi voi celebrul fragment din zidul ghetoului, noi ne-am învărtit vreo 30 de minute în jurul lui. Ca totul să fie complet am făcut şi un tur la Auschwitz (Oswiecim) unde am văzut cu ochii noştri locul unde s-au întâmplat unele dintre cele mai mari crime împotriva umanităţii (dar despre asta în alt articol).
Din nicio excursie la Cracovia nu trebuie să lipsească o vizită la minele de sare de la Wieliczka. Am avut de mers 2 km prin subterane, am ajuns la 154 de metri adâncime şi apoi am fost duşi din nou la suprafaţă de o cuşcă autentică de mineri. Cu toate astea doar 1% din toată salina este deschisă turiștilor, restul de 300 de km de galerii s-au închis odată cu exploatarea. Sălile mari săpate de mineri sunt împresionante, cea mai mare fiind capela subterană în care se ţin slujbe şi spectacole.
Mai multe poze din Cracovia găsiți aici.