“Bai, Dane “, se aude o voce, “ce paaana mea te-ai apucat sa scrii toate prostiile astea, vrei sa pierzi si cei 18 cititori pe care ii mai ai?” (cifra este aproximativa, cred ca sunt zile cu 30-40). Pai dragii mei… treaba sta in felul urmator: istoria este o treaba de cultura generala. Este bagajul vostru de cunostinte. Este ce aduceti in plus la masa unde toti discuta manele. Este ceea ce veti raspunde copiilor cand va vor intreba “de ce” (si copii pot fi insistenti). Cunoscand trecutul puteti sa va dati seama mai usor de ce se intampla in prezent (pentru ca istoria are un mod foarte interesant de a se repeta) si puteti sa luati decizii mai bune cand o sa fiti intr-un spatiu stramt cu o stampila in mana si un buletin de vot in celalalta. Daca nu va intereseaza asta atunci inseamna ca articolul de mai jos nu este pentru voi.
Last… on Istoria Romanilor
Data trecuta am vazut cum Basarab I apare drept domn al Tarii Romanesti, iar Bogdan Voda al Moldovei; Mircea cel Batran bate in stanga si-n dreapta si duce Tara Romaneasca pe noi culmi de civilizatie si progres; Stefan cel Mare ponteaza a doua cea mai lunga domnie din istoria principatelor romane (o sa vedem noi care este prima); un anume Vlad devine primul tepar al istoriei romane; Mihai Viteazul incearca sa adune toti romanii sub un singur drapel, dar istoria ii dovedeste ca nu e nici timpul si nici locul pentru asa ceva. Nu inca.
Secolul al XVIII-lea (adica de la 1700 incolo) – Fanariotii
Inceputul de secol este furtunos pentru tarile romane. In Transilvania deja ordinele veneau direct de la Viena, mai ales dupa ce turcii au ajuns pana la portile (1683) ei si au fost batuti mar si aruncati inapoi. Anul 1714 il lasa pe Constantin Brancoveanu fara cap, pentru ca nu a acceptat sa devina musulman. Cu cativa ani inainte in Moldova se produce Dimitrie Cantemir care a fost nevoit sa se refugieze in Rusia pentru ca niste boieri de-ai lui au sabotat un razboi, cauzand o mica teapa turcilor (pur romaneste). Boierii insa au avut dreptate, pentru ca Dimitrie Cantemir era pro-rus, iar rusii pe unde treceau transformau totul in gubernii (provincii).
Dupa manifestarile astea cam libertine turcii hotarasc ca “asa nu se mai poate” si pun piciorul in prag: domnitorii Tarii Romanesti si Moldovei vor fi numiti exclusiv de Marea Poarta. Mare atentie la detalii, domnitorii astia nu erau turci – ei erau de sorginte greaca. Erau greci din mahalaua Fanarului, oameni care isi cumparau accesul la tron pe bani grei, pe care apoi ii plateau inapoi din sudoarea poporului roman.
Timp de 100 de ani pe tronul tarilor romane s-au perindat tot felul de figuri, dintre care cele mai multe au parasit palatul in palton de scanduri. Schema e banala: un nene isi cumpara cu bani foarte grei tronul unui principat roman; individul este trimis “pe tron” si acum el trebuie sa traga tare ca sa plateasca datoriile si ca sa-si puna si el un ban de-o parte; in acelasi timp, in Istanbul, alt nene pretinde domnia; plateste bani grei ca anteriorul nene sa fie suprimat si ca el sa se poata instala confortabil in locul lui, ca ciclul sa poata reincepe.
(Paranteza asta este pentru cei care se intreaba “de ce oare turcii nu ne-au facut pasalac, ca pe bulgari, sarbi etc.”. Greu de zis. Sunt mai multe ipoteze: 1) nu voiau sa-si bata capul cu administrarea altor doua provincii, asa ca au preferat sa ceara tribut si asta e (si tributul era enorm); 2) au vrut sa pastreze o zona tampon intre Imperiul Otoman si restul Europei; 3) domnii fanarioti trimisi pe tronul tarilor romane aveau o oarecare trecere pe la curtile din Vest, ceea ce inseamna ca puteau spiona in voie pentru Poarta)
Chiar daca pare greu de crezut tarile romane au progresat destul de mult sub aceste domnii fanariote. Sa-l mentionam pe Constantin Mavrocordat, din timpul caruia dateaza prima constitutie si care a abolit șerbia (adica sclavia taranilor) in Tara Romaneasca si Moldova. Pe vremea lui Alexandru Ipsilanti s-au cladit spitale si orfelinate. In vremea lui Caragea a aparut primul set de legi in Tara Romaneasca (si prima ciuma…). Tarile romane cunosc un avant pe toate planurile, tinerii incep sa fie scoliti la Paris, doamnele incep sa se imbrace dupa moda occidentala, iar boierii capitalei se scalda in lux occidental. Spre sfarsitul sec. al XVIII-lea in universitatile romanesti se studia in franceza sau italiana.
Secolul al XIX-lea – Revolte, revolutii, rascoale…
In 1789 Franta da tonul revolutiilor in Europa, demoland o puscarie si inventand* taietorul de trabucuri pe care initial l-au testat pe capete incoronate (da, e vorba despre ghilotina). Cum nicio revolutie nu incepe de una singura Europa incepe sa ia foc treptat, iar in tarile romane buba plesneste pe la 1821. Tudor Vladimirescu, acest ins disciplinat pana la manie si scolit in armata rusa incearca sa puna de-o revolutie si pleaca spre Bucuresti ca sa-l dea jos pe domnitor, bazandu-se pe sprijinul boierilor si al unor greci pe care i-a ajutat in revolutia lor. Boierii insa se caca pe ei si dispar spre Transilvania, iar grecii condusi de Alexandru Ipsilanti (fiul celui din paragraful anterior) dau o mare teapa si-l omoara pe Vladimirescu.
Cu toate ca revolutia s-a fasait odata cu moartea lui Tudor Vladimirescu, otomanii si-au dat seama ca ar fi mai bine sa nu mai aiba atata incredere in greci si au ascultat de boierii romani, care cereau insistent ca pe tronul tarilor romanesti sa fie instalati domni pamanteni (dap, la cateva sute de ani de la formarea statelor romane tot boierii aveau puterea de fapt).
Urmeaza vreo 25 de ani complicati pentru tarile romane, cu influenta rusa tot mai mare, iar influenta otomana tot mai mica, si asta din cauza ca cele doua puteri au fost la cutite. Pana pe la 1834 rusii au cam facut legea pe la noi (cand o sa va plimbati agale pe Kiseleff la primavara sa stiti ca numele bulevardului vine de la guvernatorul rus al principatelor romane in acea perioada – Pavel Kiseleff). Dupa 1834 rusii au pus doi domni in tarile romane (unul in Tara Romaneasca si unul in Moldova) si au plecat sa-si vada de razboaiele lor.
1848 vine plin de revolutii, si tocmai acestor revolutii le datoram chipul de pe bancnota de 100 de lei (vechi) – Nicolae Balcescu. Revolutia de la 1848 nu e tocmai una reusita, guvernul instaurat atunci in Tara Romaneasca rezistand fix trei luni pana sa fie dat jos de oameni care nu voiau intelectuali in fruntea tarii. In Moldova revolutia a fost inabusita din start, iar in Transilvania Avram Iancu nu se intelege cu liderul maghiarilor apoi se iau la harta, harta din care castiga rusii. Ca asa e in istorie.
Trivia: Chicken Staff este un fast-food excelent aflat peste drum de Hotelul Mariott, si in diagonala de Catedrala Mantuirii Neamului. Aceste locuri se afla pe un delusor care este de fapt Dealul Spirii, locul unde, in 1848, pompierii condusi de Pavel Zaganescu au tinut piept turcilor veniti sa inabuse revolutia.
1859 este anul pe care trebuie voi sa-l tineti minte, si asta pentru ca atunci se infaptuieste unirea principatelor romane – Tara Romaneasca si Moldova, in data de 24 ianuarie 1859, moment in care se naste, in sfarsit Romania. Toate aceste lucruri se intampla sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea asta s-a infaptuit intr-un mod foarte misto, dar cu care n-o sa va impui capul aici (detalii la cerere). Tot ce trebuie sa stiti este ca el domneste timp de sapte ani, iar in timpul lui se petrec o multime de reforme. Alt nume pe care trebuie sa-l retineti din perioada aceea este Mihail Kogalniceanu, care a fost prim ministru pe vremea lui Cuza. El a confiscat averile bisericesti si i-a facut pe toti popii salariati ai statului, chestie despre care am mai vorbit. Tot in vremea lui Cuza s-a dat si prima lege agrara, prin care sute de mii de familii de plugari au primit pamant. Surprinzator, chestia asta nu a imbunatatit cu nimic viata taranimii.
Pentru pasionatii de trivia: Napoleon al III-lea a fost unul din sustinatorii ideii ca ambele principate sa aiba acelasi domn, deci sa fie unite.
Next… on “Mic ghid al istoriei romanilor”
A doua jumatate a sec. al XIX-lea ni-l aduce pe primul rege strain, care face mai mult bine decat a facut orice roman de pana atunci; Romania isi capata independenta fata de inalta Poarta; incepe secolul razboaielor, iar Romania e fix in mijlocul lor.
_______________
* Jumatatea mai buna a viitoarei mele familii mi-a atras atentia ca sunt un ignorant si ca francezii nu au inventat ghilotina, ei doar au facut-o celebra.
One Response